Ако Русия спре кранчето на газа към Европа - какви са алтернативите?

"Газпром" може да се сблъска с вихър от съдебни дела за нарушаване на договорите

13.02.2022 | 09:36 Редактор: Елеонора Танева
Ако Русия спре кранчето на газа към Европа - какви са алтернативите?

Природният газ представлява около една пета от цялата енергия, използвана в Европа. Той представлява и около 20% от производството на електроенергия за региона, а също така се използва за отопление и промишлени процеси, пише Energy Post.

Русия е най-големият доставчик на природен газ за Европа, като е отговорна за около 40% от доставките на континента чрез газопроводи. След нея се нареждат Норвегия (22%), Алжир (18%) и Азербайджан (9%). Европа също получава втечнен природен газ (LNG), който се доставя от танкери и изисква специални терминали и съоръжения за обработка на горивото.

Руският газов гигант "Газпром" също може да се сблъска с вихър от съдебни дела и високи наказателни такси за нарушаване на договорните си ангажименти с европейските страни, ако доставките секнат. 

През последните месеци европейският внос на LNG от САЩ и други страни достигна рекордни нива от около 400 милиона куб. метра на ден. Един товарен кораб за пренос на LNG може да побере приблизително 125 000-175 000 куб. метра природен газ - достатъчно енергия, за да затопли 17 милиона домакинства за един зимен ден.

След подобна криза през 2009 г., когато финансов конфликт с Украйна накара Русия да спре доставките на газ за 20 дни, Европа значително разшири броя на съоръженията си за регазификация до 29.

Понастоящем все още има място в европейските входящи терминали за регазификация за внос на повече LNG и много място за съхранение, за да се съхраняват доставките на вносен газ практически за неопределено време. Но много от най-големите доставчици в света не разполагат с допълнителен капацитет за производството на още количества такъв газ.

Около две трети от целия LNG се продава по твърди, дългосрочни договори с фиксирани дестинации. Някои големи притежатели на такива договори като Южна Корея, Япония и Китай, както и техните доставчици са готови да пренасочат товарите към Европа, ако по-нататъшното съкращаване на руския износ влоши съществуващата криза в Европа. 

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК